Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Сачева: Вариант за подаване на оставка не се обсъжда

Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 година. Това обяви в БТВ „Тази сутрин“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите, отбеляза министърът.

В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1 милиард и 200 милиона лева годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това, обясни Сачева.

Вариант за подаване на оставка не се обсъжда, обсъждат се теми от обществен интерес – Изборният кодекс, проектът за конституция, актуализация на бюджета, заяви заяви още министър Деница Сачева.

Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората. Ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета с повече пари за пенсионерите, бизнеса, или не желае да участва в дебатите, това са въпроси към тях. Това, което ние трябва да го свършим, ще го свършим и ще го предложим като решение за хората, отбеляза още Сачева за кворума в парламента.

За вчерашните барикади на протестиращи от формацията на Мая Манолова и майки от „Системата ни убива“, Сачева посочи, че има ред за влизане в Народното събрание. Този ред е за всички, не е направен за Мая Манолова, каза тя.

Според министъра целта е провокация и да се влезе в медиите на всяка цена. Майките на деца с увреждания са с представители на „Изправи се БГ“, които ще участват в следващите избори, виждам порочно нещо в това да се злоупотребява с тази кауза, каза още Сачева.

Имаме тежък дисонанс между думи и дела, не може да се иска върховенство на закона и да се нарушава законът непрекъснато, коментира Деница Сачева. Причакването на политици пред БНТ е нещо, което е двоен стандарт в това, за което се борят хората. Дори да не харесваш някого, нямаше право да заглушаваш този глас, отбеляза социалният министър.

Уважението на различното мнение е нещо, което политиците трябва да налагат, включително и когато подкрепят или не подобен тип протести. Властта е легитимна, когато е избрана на демократични избори, такъв е случаят и с нашето правителство, каза още Деница Сачева.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *