Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) се подготвя за евентуално антитръстово дело срещу Facebook преди края на годината. Това става ясно от информация на The Wall Street Journal и Bloomberg.

Агенцията започна да проучва покупката от страна на социалната мрежа на по-малки компании като Instagram и WhatsApp още миналата година. Това се случи, малко след като наказа Facebook с глоба от 5 милиарда долара заради зловредни политики за поверителност, свързани със скандала около Cambridge Analytica. И въпреки че комисията одобри тези придобивания, тя има правомощието да преразгледа миналите сделки. Усилията са част от разследването на антиконкурентните практики на технологичната индустрия като цяло.

Още през юли депутатите приветстваха изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг за придобиването на Instagram по време на антитръстово изслушване, на което присъстваха и шефовете на Google и Amazon.

В доклад на The New York Times от юли пък бе посочено, че е „практически невъзможно“ FTC да приключи разследването си преди 2021 г., но нещата явно са се променили оттогава. Въпреки това агенцията все още не е взела окончателно решение и тепърва комисарите трябва да гласуват в подкрепа на завеждането на дело.

Ако FTC реши да продължи с подаването на иск, може да отнеме години, докато съдебният процес приключи, а резултатите от предстоящите президентски избори могат да повлияят на резултата от него.

В случай, че Facebook загуби антитръстовото дело, компанията може да се сблъска с ограничения или да бъде принудена да прекрати части от бизнеса си, в зависимост от това, което агенцията успее да докаже в съда.