Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

МОН: Нямат право да се събират пари от родителите

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо относно събирането на средства от родителите на децата и учениците в държавните и общинските детски градини и училища, в което се казва, че няма правно основание за това, съобщи МОН.

Писмото на министър Вълчев е до началниците на регионалните управления на образованието, до директорите на държавните и общинските училища и детски градини, до министрите на културата и на спорта, и до кметовете на общини.

Законът за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/ е уредил правото на учениците и на децата в задължителна предучилищна възраст на безплатно образование в държавните и общинските детски градини и училища, се казва в писмото на образователния министър.

Той уточнява, че безплатното образование включва както правото да не се плащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет, така и безвъзмездното ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците.

Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали и консумативи, за подобряване на материалната база и за други текущи разходи по издръжката на процеса на възпитание и обучение в общинските и държавните училища и детски градини, няма правно основание, заявява министър Красимир Вълчев. Той допълва, че родителите на децата и учениците имат задължение да заплащат само нормативно регламентираните такси.

„Набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа на доброволност и на личната воля на дарителя. Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.

При набиране на средства от дарения, в специална книга за даренията, в институцията задължително се отбелязва видът, количеството, стойността, номер и дата на счетоводния документ за получените и предоставени дарения, данни за дарителите, както и се издава свидетелство за дарение в два екземпляра“, се казва в писмото на министър Красимир Вълчев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *