Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини Свят

9 ранени в Лондон при протести срещу мерките около вируса

С арести и ранени приключи проведеният вчера протест в Лондон срещу новите мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция. Ранени са поне трима от протестиращите и 6 униформени, арестувани са 16 души, съобщава BBC. Полицията е разблъскала тълпата с палки на площада Трафалгар, след като към униформените са полетели бутилки и вода.

Хиляди недоволни се стекоха в центъра на Лондон в знак на протест срещу новите мерки за удържане на разпространението на вируса, нарушавайки правилата за социална дистанция. Много малка част от протестиращите са носели маски.

Във Великобритания действа забрана за събиране на повече от 6 души на закрито и открито, с известин изключения, като организирането на протести са сред тези изключения, но при спазване на противоепидемични мерки. „Изберете на чия страна сте“, са скандирали към полицаите протестиращи.

„Не можем да позволим саможертвите, направени от Лондончани, да бъдат подкопани от егоизма на малцина“, коментира кметът на Лондон Санидк Хан. Сблъсъците идват само седмица след като при отделно събитие пострадаха 12 униформени след сблъсъци с обособена малка група. Бяха извършени 32 ареста.

„Благодарни сме на протестиращите, които се вслушаха в органите на реда и се прибраха в къщи. Но съм много фрустриран да разбера, че още 9 полицаи са ранени при сблъсъци с малка част от протестиращите. Това е особено огорчаващо на фона на сблъсъците от миналата седмица“, коментира ръководещият полицейската операция.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *