Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се е тествал за коронавируса, след като сътрудничката му Хоуп Хикс се оказа заразена, предадоха световните агенции. Президентът потвърди новината за заразяването на Хикс, съобщена по-рано от американски медии.

Първата дама Мелания също си е направила тест.

Тръмп каза, че резултатите от тестовете на двамата се очакват днес или утре.

Президентът поясни, че докато двамата изчакват резултатите си, те ще са под карантина, но не навлезе в подробности в какво ще се изразява тя.

Изследване на университета Корнел пък съобщава, че президентът на САЩ много вероятно е факторът, който е породил най-много дезинформация за коронавируса по време на пандемията,  предаде Франс прес.

Около 38 милиона статии, публикувани на английски в традиционните медии между 1 януари и 26 май тази година, са били анализирани от екипа, извършил изследването. Тази база данни включва статии, публикувани в САЩ, Обединеното кралство, Индия, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия, както и в някои африкански и азиатски страни.

Над 522 400 статии са разпространявали фалшиви информации, свързани с коронавируса, като феноменът е наречен инфодемия от Световната здравна организация.

Общо 11 категории статии, разпространяващи фалшиви новини са били идентифицирани, вариращи от конспиративни теории до чудотворни медикаменти. Последната тема се появява в 295 351 статии, което е повече от останалите 10 теми взети заедно.

Според авторите на изследването коментарите на Тръмп са отговорни за значително увеличаване в тази категория, по-специално изявленията му по време на пресконференцията на 24 април, когато той говори за възможност за инжектиране на дезинфектант в организма с цел лечение срещу Ковид-19. Подобни увеличения са забелязани и когато той рекламираше хидроксихлорохина – лечение, чиято ефикасност не е доказана.

„Следователно заключихме, че президентът на САЩ със сигурност е бил най-големият фактор на дезинформация за Ковид-19“, казват учените от Алианса за наука към университета Корнел.

След чудодейните медикаменти, най-разпространените фалшиви новини, касаещи вируса, са следните: вирусът е създаден, за да установи нов световен ред, вирусът е бил създаден, за да помогне политически на американската Демократическа партия, вирусът е биологично оръжие, разпространено от китайска лаборатория, вирусът е болест, свързана с милиардера Бил Гейтс, вирусът е свързан с 5 джи технологиите, вирусът е създаден, за да се регулира броя на населението. Сред фалшивите новини има и антисемитски теории, свързани с вируса, както и твърдението, че яденето на супа от прилеп е отговорно за пандемията, казват авторите на изследването.

Изследователите са установили, че споделянето на тези статии в социалните мрежи, е предизвикало над 36 милиона коментара и обмен на мнения, от които три четвърти са били във Фейсбук.