Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

В Гърция протести на ученици блокираха училища

Протести на ученици, които окупираха стотици гимназии в Гърция, блокираха учебния процес в цялата страна. Министърът на образованието Ники Карамео разпореди строги последствия за протестиращите и отказва обсъждане на проблемите при затворени училища.

Като епидемия от протести се разраства недоволството на учениците в Гърция. В окупираните от тях гимназии не се допускат учители и реално обучението е прекратено. Учениците искат да се намали броя на присъстващите в паралелките на не повече от 15 души и да се назначат учители по всички предмети. Министърът на образованието Ники Карамео разпореди в училищата, които са затворени, да не провеждат дистанционно обучение, а учениците са с неизвинени отсъствия. За да вземат пропуснатия материал – прекратяват се екскурзии, ще се учи дори в празнични дни.

Очакването, че това ще спре протестите не се постигна – напротив все повече гимназии са окупирани, а учениците протестират. Подготвят демонстрация следващата седмица пред Министерството на образованието. Учителите, които досега не се намесваха в този спор между ученици и образователното министерство, решиха да подкрепят своите възпитаници и от утре ще има учителски протести със спиране на работа за няколко часа на ден.

На много места родители се опитват да посредничат и преговарят с учениците за възстановяване на учебния процес. Понякога се постига компромис. В същото време над сто средни училища са затворени за по две седмици,поради регистрирани случаи на носители на вируса сред ученици и учители. Министърът на образование заяви, че при обсадени училища отказва преговори по исканията на учениците.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *