Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество

71% от туристите у нас тази година са българи

Общо над 3,8 млн. туристи са пренощували в места за настаняване в страната от началото на 2020 г. до края на септември. Това сочат данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Повече от 2,7 млн. от тях са българи (71%) и над 1,1 млн. са чужденци (29%), съобщават от министерството на туризма. Министерството на туризма за първи път започва да публикува актуалните статистически данни от ЕСТИ.

Ще бъде достъпна информация за посещенията във водещи по интерес градове и курорти, както и от кои националности и на каква възраст са хората, които избират да почиват у нас. Актуалните данни дават възможност на всеки бизнес, свързан с настаняване и допълнителни дейности и занимания, да вижда какъв е профилът на клиентите през различните сезони на годината, предпочитана вътрешна дестинация, пол, възраст и националност.

ЕСТИ отразява заетостта както на хотелите с десет и повече легла, така и на по-малките места за настаняване, в т.ч. и на квартирите. Системата стартира официално на 1 октомври, 2019 г., а в края на август 2020 г. регистрираните работещи обекти за настаняване в цялата страна са малко над 18 хиляди.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *