20.07.2024

КС излиза с решение по искането на президента за конституционната комисия

Конституционният съд ще се произнесе по допустимостта на искането на президента Румен Радев да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова Конституция.

Комисията беше конституирана в началото на месеца. Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи отказаха да участват в нея.

Според конституционалисти искането категорично е допустимо и такова се очаква да е решението по-късно днес. Ако това се потвърди, конституционните съдии ще дадат месец време на заинтересованите по делото страни, за да предоставят становища по спора.

По информация на БНР решаването на казуса по същество няма да се бави и е напълно реалистично още до края на годината да стане ясно противоконституционно или не е решението на Народното събрание за създаването на специална комисия за проекта на нов основен закон.

Първата теза застъпва държавният глава, според когото според действащата Конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание, а обикновеното може само да реши дали да се произведат избори за Велико народно събрание.

Съдия-докладчик по конституционното дело е Анастас Анастасов, бивш депутат от ГЕРБ.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *