20.07.2024

Мелатонинът повишава шансовете на организма срещу Covid-19

Американски учени, изследвали 800 пациенти, хоспитализирани с тежка форма на Covid-19, са установили, че терапия с хормона мелатонин или високото му ниво в организма помага на пациентите да оцелеят, съобщи ТАСС, като цитира публикация в електронната библиотека medRxiv.

„Изследвахме как различни хормони и подобни на тях вещества влияят на състоянието на пациенти, които се нуждаят от включване на системи за изкуствено дишане.

Попадането на мелатонин в организмите на такива пациенти значително повишава шансовете от благоприятен изход от болестта, което е характерна както за пациенти с Covid-19, така и на хора с други белодробни заболявания“, пишат авторите на изследването, проведено от доц.Николас Татонети от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Механизмът на действие на мелатонина върху болните от Covid-19 все още е загадка за медиците.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е третиран в болница срещу Covid-19 с различни препарати, сред които и мелатонин, стана ясно от съобщение на лекаря на президента на САЩ. На 2 октомври д-р Шон Конли обяви, че Тръмп е взел доза от осем грама коктейл от антитела на „Редженерон“, след което е приемал цинк, витамин Д, аспирин, мелатонин и фамотидин.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *