Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Витамин D при настинки и коронавирус

 

Слънчевият витамин, както наричат витамин D, е изключително важен. Той e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3.

90% от необходимото количество витамин D се набавя в резултат на излагане на слънчева светлина.

Храните, които съдържат витамин D са мазните риби – сьомга, риба тон, скумрия, сардини, дроб от риба треска, жълтъците, някои обогатени с витамин D храни като зърнени закуски, млечни продукти и продукти за мазане – краве масло, сирене, прясно и кисело мляко. Хранителният прием е от особено значение през зимните месеци.

Доказано е, че ако има достатъчно количество витамин D, човек боледува около 5 пъти по-рядко от сезонни вирусни инфекции като грип или настинка.

В последно време все по-често се препоръчва за превенция при COVID-19. Все още няма достатъчно сериозни научни доказателства, че витамин D може да намали риска от тежко боледуване от коронавирус, но определено това е един от витамините, които имат антивъзпалително действие.

Основната му функция е свързана със здравината на костите. Витамин D подпомага работата на имунната система, намалява риска от развитие на рак на гърдата, диабет и други заболявания.

Измерването на нивата на витамин D става с обикновено кръвно изследване. Тъй като е мастноразтворим витамин, той се натрупва в организма и завишените му стойности могат да предизвикат различни неразположения като гадене, повръщане, отпадналост.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *