Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика Последни новини

Вълчев: Вярваме, че присъствено обучение е най-доброто

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто“. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България“.

Към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители. „Прави впечатление, че учителите са много повече като процент. Те се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване“, каза още той. И допълни: „Системата на образованието не е изолирана от това, което се случва в страната“.

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование“, категоричен бе Вълчев.

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката“, припомни министърът.

Той обяви, че в последните седмици има повишение на броя на отсъстващите ученици, които кихат и кашлят. Учителите ги връщат и ги отбелязват. „Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне на училища“, подчерта още Вълчев.

„Преобладаващите настроения къв момента са за присъствено обучение, но те много лесно се променят, когато има 1-2-3 заразени, не дай Боже и починали“, допълни той.

„На ниво държава не предвиждаме цялостно преминаване на обучение в електронна среда. Вероятно ще стигнем дотам, ако ситуацията с COVID-19 се усложни значително или в седмиците на сезонните грипни вируси“, категоричен бе образователният министър.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *