Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Обсъждат се два зелени коридора за възрастни в цялата страна

Натискът върху здравната система е много голям, но проблемите са въпрос на логистика, съпротива и паника, на национално ниво нямаме дефицит. Това увери здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия. Той отново отрече, че решението да няма нови мерки въпреки тежкото положение в страната е политическо, а твърди, че това било медицински въпрос. Министърът обаче очерта редица промени, за които обяви, че ще влязат в сила от четвъртък – тогава изтича срокът на действащите в момента мерки.

От четвъртък нататък при над 20% болни в едно училище ще се преминава към дистанционно обучение, потвърди Ангелов. Тепърва се обсъжда и въвеждането на зелени коридори за възрастни на национално ниво – спорело се дали да има два коридора, един сутрешен и един следобеден, заради следващите студени месеци. Нощните заведения ще останат затворени, най-вероятно за още 2 седмици. Вечерният час ще бъде унифициран до 23:30 часа за цялата страна, както искат ресторантьорите. Ще се следва локален подход към училищата, където има проблем с учителите, директорите ще предлагат мерки, каза министърът. Единственото, което ме притеснява, е ще издържат ли медицинските сестри и лекарите, ще имат ли сила, коментира той на въпрос страхува ли се от нещо.

„Само в София имаме над 550 повиквания вчера, на 40 секунди пада адрес. Само София е обслужвана от 40 коли. Над 200 адреса са били за COVID-19, но от тях 30-ина са постъпили в болница“, съобщи Ангелов. „Всеки при най-малкия симптом търси помощ и очаква да бъде отведен в лечебно заведение, това е човешко, но лекарите следват алгоритми“, коментира той. На фона на поредните черни рекорди, министърът изтъкна, че в последните седмици хиляди хора са излекувани. Само днес има 875 излекувани, които са си тръгнали от лечебните заведения вкъщи.

Достъпът до здравна помощ в България е един от най-добрите в Европа, имаме много легла, но нямаме лекари, каза още Ангелов. „Най-важното е хората да бъдат разумни и да останат вкъщи, да не се срещат с големи групи хора. Ако искаме да пречупим гръбнака на тази епидемия, трябва да го направим с разум“, коментира той. Не ходете по молове и други затворени пространства, ограничете физическите си контакти, призова той.

„Пловдивската болница „Св. Мина“, която ще се трансформира в COVID болница, няма нужда от респиратор, защото другата болница – „Св. Георги“, е на 1 км от нея. Там ще се лекуват по-леките случаи“, обясни министърът по повод тревогите, че се обособяват COVID структури, които нямат никаква апаратура за лечение на пациентите.

Ангелов отново даде пример, че по места има отпор за разпоредените мерки. Така е и в болницата, която той оглавяваше преди да поеме министерството – Александровска. От няколко дни има напрежение с лечението на пациенти с бъбречна недостатъчност, като министърът обясни, че ръководството на клиниката отказва да изпълни решението на болничното ръководство и да премести на безопасно място пациентите с трансплантация.

ДЕФИЦИТ НА ЛЕКАРСТВА

„Ремдесивир има навсякъде. Въпрос на логистика е да бъде доставен“, увери министърът. Според него там, където липсва препаратът, проблемът е, че директорът не го е потърсил и не е подал заявка за доставка. Има достатъчни количества, има ред, по който се доставят, въпрос на организация е, коментира Ангелов.

„Направих миналата седмица проверка, на национално ниво нямаме никакъв недостиг. Вероятно се извършва износ на лекарства зад граница – на нискомолекулярни хепарини, кортикостероиди и антикоагуланти“, заяви министърът за изчезващите лекарства по аптеките. Той обяви, че е внесъл промени в парламента за затягане на контрола над износа, но призова и хората да спрат да се лекуват превантивно по самоинициатива и да се презапасяват. Ако тази психоза започне да води действията на хората и се прехвърли в лечебните заведения, това вече ще стане опасно, предупреди министърът.

ЗА ТЕСТОВЕТЕ

По повод трудния достъп до тестове, министърът отново даде заявка, че се обсъжда антигенните тестове да станат алтернатива на PCR тестовете. „Ако колегите кажат, че антигенните тестове могат да бъдат тази алтернатива, смятаме да пуснем достатъчно антигенни тестове в линейките, на личните лекари, в болниците и в РЗИ, за да може максимално много хора да тестваме“, обеща пак министърът. Той за пореден път увери, че има готово направление за личните лекари, въпреки че това облекчение се бави вече седмици. Последно пак има обещание до края на седмицата да се сключи анекс към рамковия договор, но такова обещание имаше и за миналата седмица.

В мобилните пунктове пред болниците се тестват безплатно само хора със симптоми, който чака без симптоми пред пунктовете, той не се изследва там, защото се води само от страха, коментира министърът. Той описа как ще става тестването, след като се сключи прословутият анекс – личният лекар ще подава направлението по електронна система директно в лабораторията, а човек ще отива директно там за безплатен тест. Ангелов увери, че през системата на спешната помощ ще бъдат раздадени достатъчно антигенни тестове, за да може и в най-малкото градче човек със симптоми да бъде тестван бързо. Министърът обаче се оплака, че има много фалшиви повиквания на тел. 112 и призова хората да не звънят на спешна помощ, ако нямат симптоми. Системата е под голям натиск, всички трябва да помогнем той да намалее, каза Ангелов.

ЛЕГЛА ИМА

Има достатъчно легла в София, нямаме нужда от сгради, коментира министърът по повод предложението на една от частните болници да предостави сграда. Нека не се поддаваме на популизъм, за какво ни е сграда, ако в нея няма сестри и лекари, каза той.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *