Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Прокуратурата се захвана с недостига на лекарства

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, директора на Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) и шефа на Националната агенция по приходите (НАП) да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.
Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Възложените проверки трябва да установят има ли недостиг на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен – дали това се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро, посредниците или на аптеките и дрогериите. След това трябва да се предприемат конкретни мерки.

От прокуратурата настояват още да се установи има ли засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е така, Министерство на здравеопазването (МЗ) да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на в болниците и аптеките в страната. От МЗ във ВАП са получени данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено от НАП, уточняват от държавното обвинение.

Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен във ВАП в най-кратък срок.

Преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че няма недостиг на медикаменти, които се използват за лечение на пациенти с Covid-19.

„На територията на България имаме достатъчно количества медикаменти и презапасяването е това, което в момента създава усещане за недостиг на определени медикаменти в страната. Това е основният проблем“, подчерта обаче той и призова хората да не се презапасяват.

„Имаме сигнали за недостиг на лекарствени продукти, които лекари препоръчват за лечение на пациенти с коронавирус“, коментира обаче вчера председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Тя обясни, че става въпрос за лекарствени продукти, съдържащи азитромицин, и такива за разреждане на кръвта. Все пак имат уверение от търговците на едро, някои от тези 12 продукта, съдържащи азитромицин, вече са налични.

По думите й недостигът на лекарства е нормално явление и не може в никакъв случай да предизвика паника.

Сербезова предупреди, че при свръхупотреба на антибиотици е възможно да си отгледаме резистентни щамове и когато наистина имаме нужда от даден атнибиотик, той да не подейства. Тя посочи още, че СЗО е установила, че само 8% от хоспитализираните с коронавирус пациенти действително са имали бактериална или гъбична инфекция, която да изисква лечение с антибиотик.

И изтъкна, че има много други средства за укрепване на имунната система, но преди всичко трябва да разчитаме на преглед от лекар. Тя е категорична, че антибиотик трябва да се отпуска само по лекарско предписание.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *