Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

1000 лв. допълнително и за студентите по медицина, доброволци на първа линия

Асоциацията на студентите по медицина договориха с Министерство на здравеопазването условия, при които да бъдат наемани на работа в COVID отделенията.

Студентите са наемани на трудов договор с основна заплата и към нея държавната премия за служители в медицината на първа линия в борбата срещу COVID-19 – 1000 лв. плюс основна заплата, каза в „Денят започва“ Стоян Ганев, студент по медицина в СУ. Студентите на място ще уточняват графика, по който ще работят.

„Важно за нас е, че тези хора ще бъдат осигурени срещу трудови злополуки, от гледна точка на лични предпазни средства и осигурени спрямо закона за това, че се излагат на риск“, отбеляза Стоян Ганев.

„Коментирахме с Министерството да успеем да гарантираме обучение на студентите преди да влязат или по време на самата практика, която извършват, като обучението ще бъде о теоретично – как да се справят добре в инфекциозна среда и как да поддържат добра лична хигиена и да пазят околните, както и практическо (обучение) как да извършват задачите в самото отделение“, допълни повече за условията на работа Теодора Делчева от Асоциацията на студентите по медицина.

Има желаещи да се включат студенти, няма посочени изисквания за завършен определен курс, от днес се предлагат места за цялата страна. Има спешна нужда от помощ за Свищов и Ловеч, вече има по един кандидат за тези градове. Всеки един студент ще работи под наставленията на лекар или медицинска сестра. Ще помагат за обгрижване на болния, за взимане на PCR проби, след преминаване на подходящо обучение.

„Има хора, които се притесняват, защото живеят с възрастните си родители, но студентите по медицина сме достатъчно смели и има достатъчно доза себеотрицание, за да могат да се включат в борбата срещу COVID-19“, заяви Стоян Ганев.

Според студентите включването на първа линия предлага натрупването на един уникален опит, Стоян Ганев го оценява като много стойностен, самият той помага във ВМА.

Опитваме да договорим с университетите те да отчитат времето, прекарано в COVID отделенията като учебна дейност, повечето университети в момента са на хибридна или изцяло дистанционна форма на обучение, което дава възможност добре да се съчетаят учението и практиката, посочи Теодора Делчева.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *