Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

От 100 до 700 лв. е глобата за непочистени тротоари пред блоковете в столицата

След настъпването на зимата и падането на първия сняг отново ставаме свидетели на непочистени участъци, а на места и на заледени улици, което пък от своя страна може да доведе и до множество инциденти.

Почистването на улици и булеварди след обилния снеговалеж в столицата вече започна. На места обаче заледени участъци и непочистени площадки пред жилищни блокове все още има.

„Започва се с почистването на МГТ-тата, ОЗ-тата и вътрешнокварталните улици, като естествено, че почистването първоначално се започва с разпръскване на смеси, това е натриев хлорид. След спиране на снеговалежа, тогава вече започват работниците да почистват и тротоари“, обясни Стефка Енчева, началник отдел „Контрол по опазване на околната среда“, Столичен инспекторат.

На територията на Столична община спирките на масов градски транспорт са около 4000, като те трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта, а броят на вътрешнокварталните улици е малко над 4300.

„Във връзка с пандемичната обстановка, по разпореждане на кмета, ще се почиства цялата площ на тротоарите, което в момента навсякъде се прави. Като може да се разхвърлят смеси, именно сол, с цел разтопяване на леда, който е по тротоарите и след това вече почистване с гребла, като се правят естествено купове, но тези купове трябва да се слагат на тротоара“, каза Енчева.

Според регламента, с приоритет на почистване са булевардите и по-големите улици, а пространствата пред блоковете са отговорност на живущите в тях. При неспазване на регламента, нарушителите подлежат на глоби.

„В случай, че не е почистено, инспекторите на Столичен инспекторат контролират, където констатират, че не са почистени териториите, естествено, че се налагат санкции. Може с фиш, а може и с акт на съответния председател на дом съвета, с акт, който е от 100 до 700 лв.“, каза Енчева.

Столична община напомня на хората да почистват заледените участъци пред домовете им и допълват, че отговорността е тяхна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *