Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Прокурорите поискаха затвор за Никола Саркози

Прокурорите в процеса срещу бившия френски президент Никола Саркози призоваха във вторник, 8 декември, той да бъде осъден на четири години затвор, от които да излежи две, съобщи France24.

65-годишният десен политик, първият държавен глава на страната, който се появи на подсъдимата скамейка в съвременната история на Франция, е обвинен, че се е опитал да подкупи съдия с привлекателна работа в замяна на вътрешна информация за разследване на финансите на предизборната му кампания.

Саркози, който ръководеше Франция от 2007 до 2012 г., заяви пред съда в понеделник, че „никога не е извършил и най-малък акт на корупция“ и обеща да отиде „докрай“, за да изчисти името си на знаковия процес.

Обвиненията за корупция и за търговия с влияние – сред няколко съдебни дела срещу него – носят максимална присъда от 10 години и глоба от един милион евро.

Саркози заедно с адвоката си Тиери Ерзог са се опитали да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Според прокуратурата, бившият президент се опитвал да се сдобие със секретна информация и дори да повлияе на дело в Касационния съд срещу самия него. Саркози „дал едно рамо“ на Жилбер Азибер, за да бъде той назначен на престижен пост в Монако, който той искал да получи от известно време. До назначение в крайна сметка обаче така и не се стигнало, припомни наскоро Франс прес. Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за възможно незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен гигант „Л’Ореал“. Следствието разполага с много записи на прехванати телефонни разговори на Саркози по тази тема, отбеляза ТАСС.

Защитата на Сакрози оспори валидността на обвиненията. Адвокатката на Саркози – Жаклин Лафонт, пледира за анулиране на целия процес заради много сериозни процедурни нарушения. Самият Саркози разкритикува „подлите обвинения“, които го „преследват“ вече шест години.

Преди Саркози само бившият президент Жак Ширак беше осъден през 2011 г. по случай за фиктивни назначения в кметството на Париж. Но той така и не се яви в съда заради здравословни проблеми, допълва Франс прес.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *