Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Акция на полицията срещу нарушения на пътя

Пътна полиция с нова акция. Униформените ще следят за превишена скорост, употребата на алкохол и наркотици.

Проверките в София започнаха още рано тази сутрин. Освен за скорост, употреба на алкохол и наркотици, от „Пътна полиция“ ще следят дали автомобилите са подготвени технически за зимата, тъй като данните показват, че все още има шофьори, които правят компромис със сигурността.

По време на акция „Зима“ са били проверени малко над 78 000 превозни средства, което е с 9000 повече спрямо миналата година. Неизправни светлини, износени гуми и неработещи чистачки. Това са само част от установените нарушения, които са над 20 000.

В края на годината от „Пътна полиция“ отчитат положителна тенденция. Отчетен е спад при броя на ранените и загиналите. На този фон превишената скорост и отнемането на предимство продължават да са убиец номер на пътя.

инспектор Мария Ботева, ГДНП „Пътна полиция“: За 11-те месеца на 2020 г. има спад спрямо произшествията през 2019 г. за същия период. Има намаление и при ранените, и при загиналите. Броят на тежките ПТП е най-голям на пътищата от трети клас, след това на пътищата от първи клас, втори клас, общинските и едва тогава следват тези на автомагистралите. В почти същия ред са подредени и жертвите. Тук следва да се отчете, че повечето жертви загиват на пътищата от първи клас, така че няма безопасно място, от гледна точка на безразсъдните, които застрашават живота на тези, които искат да спазват правилата за движение по пътищата.

От „Пътна полиция“ напомнят, че през зимните месеци шофьорите трябва да се движат с повишено внимание през проходите в страната. Засилени проверки ще има и по време на предстоящите празници.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *