Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Последни новини

Елхи под наем за Коледа са нов хит в Лондон

Тъжната гледка на всички изхвърлени елхи, които през януари се озовават на сметището, кара някои купувачи да заложат на един по-различен вариант – да наемат коледно дръвче, вместо да го купуват, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Така е по-добре за околната среда“, казва 13-годишната Грета (но не Тунберг) Шмиц-Еванс, която заедно с баща си за първи път избира елха „под наем“ на пазар в Североизточен Лондон.

Онлайн магазинът Christmas on the Hill (Крисмас он дъ Хил), специализиран в продажбата на устойчиви дървета и венци, предлага многократно използваеми елхи под наем от ферма в Глостършир, които се отглеждат и живеят в саксии, споделя собственичката Клеър Слейтър.

„Коледните дръвчета пристигат в своите саксии. Вие ги взимате у дома и ги гледат три, три и половина седмици. След това ни ги връщате и ние ги транспортираме обратно във фермата, където те остават в саксиите си и за тях се полагат целогодишни грижи. Следващата година отново можете да наемете същата елха“, обяснява Слейтър.

След като се върнат във фермата, норвежките смърчовете са спускат заедно със саксиите в земята, за да са на хладно и по-близо до естествената им среда.

Според сайта на онлайн магазина за коледни дръвчета под наем, британците всяка година изхвърлят около 7 милиона елхи, които се озовават на сметището.

Цената за наемането на коледно дръвче е приблизително същата като за отсечено – около 100 лири за елха с височина 2,1 метра.

„От логистична гледна точка и предвид полаганите за тях грижи няма как тези коледни дръвчета да се предлагат на по-ниска цена от отсечени елхи“, казва Клеър Слейтър.

Норвежките смърчове растат с около 30 см всяка година и могат да живеят щастливо в саксия около седем години, преди корените им да станат твърде големи. Тогава се налага те да бъдат оттеглени от бизнеса с отдаването им под наем, да бъдат извадени от саксиите и да бъдат засадени в почвата.

Когато се отглеждат в домашния условия, смърчовете се нуждаят от около половин литър вода на ден и трябва да се пазят от радиатори или огън.“Много по-добре е да имаш елха под наем, отколкото мъртва или изкуствена“, споделят доволни клиенти, нарекли своето коледно дръвче „Джефри“.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *