Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

Споделеното пътуване няма да се наказва

Единодушно парламентът прие нов редактиран вариант на текстовете за нерегламентираните превози. По предложение на управляващите наказанията за нарушителите бяха намалени, бе прецизирано и определението за обществен превоз.

До редакцията се стигна, след като президентът наложи вето върху текстовете и депутатите го приеха. Имаше и притеснения, че под ударите на закона ще попадне и т. нар. споделено пътуване.

Затова с днешните поправки се записва, че превозът трябва да е извършен по занятие, със заплащане и икономическа облага. Споделеното пътуване няма да се засяга от Наказателния кодекс, увери Светослав Иванов от ГЕРБ.

С новите текстове се намаляват и наказанията. Сега депутатите решиха, който без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на ЕС извършва по занятие обществен превоз на пътници, се наказва с лишаване от свобода от една до три години. Когато деянието се извършва от две или повече лица, сговорили се предварително, наказанието е от 2 до 5 години затвор и глоба от 2 000 до 10 000 лева.

Преди бяха предложени по-строги наказания – от 2 до 5 години затвор за нерегламентираните превози, а при сговор – от 5 до 10 години.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *