25.07.2024

„Модерна” унищожи 400 000 ваксини срещу COVID-19

Американската биотехнологична компания „Модерна“ беше принудена да унищожи 400 000 ваксини срещу COVID-19 заради производствен проблем, съобщава „Блумбърг“. Медията се позовава на Монсеф Слоуи, съветник по ваксините в администрацията на действащия президент Доналд Тръмп. Проблемът с филтрирането е възникнал в последните етапи на производството, предава Vesti.bg.

Според говорителя на компанията Рей Джордан, „Модерна“ не може да гарантира, че ще произведе планираните 20 милиона ваксини за този месец и 85 до 100 милиона за САЩ през първото тримесечие на 2021 година.

Слоуи отбеляза, че подобни проблеми „могат да се очакват“ в сложен производствен процес като този, необходим за РНК ваксина.

Междувременно Тръмп съобщи, че ваксината срещу коронавируса на „Модерна“ е разрешена за използване. В пост в Twitter той написа, че ваксината е одобрена с внушително мнозинство, а разпространението ѝ за дистрибуция ще започне незабавно.

По-късно обаче Американската администрация за храни и лекарства отрече да е издавала такова разрешение. Освен това стана ясно, че администрацията на Тръмп е предоставила на компаниите Pfizer и „Модерна“ имунитет срещу съдебни искове за възможни сериозни странични ефекти от ваксинацията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *