Австрийското правителство обяви нови мерки за овладяване на пандемията, съобщи за БТА Цветана Делибалтова. На пресконференция, предавана на живо по телевизията, федералният канцлер Себастиан Курц съобщи, че след продължителни разисквания е било решено на 26 декември в страната да се въведе трети локдаун, който ще продължи до 18 януари. Това се налага заради все още високия брой на новозаразените и прогнозата за тежка вълна от нови инфекции в Европа поради по-слабата имунна система през зимните месеци и ниските температури. Целта е да се запази пониженият брой на новозаразените.

За коледните празници остават вече обявените мерки – разрешено е събирането на максимум 10 възрастни от 10 домакинства. През тези два дни се премахва вечерният час, който сега е в сила от 20 часа до 6 сутринта.

След като минат коледните празници, до 18 януари ще бъде затворена търговската мрежа с изключение на хранителните магазини и аптеките. Заведенията за обществено хранене ще останат затворени, услугите също ще затворят врати, обучението през седмицата 11-15 януари ще е дистанционно. Ограниченията за излизане от дома ще важат за цялото денонощие, като изключения ще се правят по четири важни причини – отиване на работа, оказване на помощ на хора в нужда, за пазаруване или кратка разходка.

Няколко дни преди 18 януари населението ще бъде тествано безплатно. Ще влезе в сила непряко задължително тестване – който откаже да се тества, ще остане още една седмица под домашна карантина.

От 18 януари ще започне редовното седмично тестване на определени професионални групи. Желанието на правителство е да бъдат отворени отново туристическите обекти и културните институции, но само за хора, които са се тествали. Правителството смята, че тези мерки са единственият начин за постепенно връщане към нормален живот при възможно най-малка опасност от зараза, което да позволи поддържане на ниски нива на заразени до постепенното ваксиниране на населението, което започва на 27 декември.