Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Юпитер и Сатурн ще греят като една звезда на 21-ви декември

Рядко астрономическо явление ще може да се наблюдава на 21 декември веднага след залеза на Слънцето – сближаване на планетите Юпитер и Сатурн до такава степен, че човек ще ги вижда като една ярка звезда на небето. Астрономи поддържат тезата, че Витлеемската звезда, отвела влъхвите до новородения Иисус е всъщност едно такова „сливане“ на двете планети.

Тази година Юпитер и Сатурн ще се приближат толкова, че човешкото око трудно би ги разделило.

„Подобни сближавания е имало 1600-ата година, 1200 години, т.е. 800 години назад във времето. И въпреки това сега е още по-голямо това сближаване между планетите“, разкри Никола Петров – директор на НАО „Рожен“.
Петров е сред астрономите, които поддържат идеята, че Витлеемската звезда е всъщност едно такова сливане на Юпитер и Сатурн преди 2020 години.

„Аз лично поддържам това мнение, поддържам работата и усилията на колегите, които са го направили и са изчислили параметрите на тези планети като собствени движения, за да може да предизвикат подобно явление назад във времето“, споделя Никола Петров.

Сливането ще е видимо само за човешкото око.

„В действителност пък планетите една от друга, отстоянието между тях е повече от 700 милиона километра. Така че просто видимо за нас като наблюдатели от Земята, планетата Земя, Юпитер и Сатурн застават на една линия и ние ги виждаме като едно общо тяло“, каза Никола Петров.

Явлението може да се наблюдава при ясно време веднага след залез слънце.

„Най-напред ще видим първа четвърт на Луната, като яркост тя е най-ярка и на югозападния хоризонт, т.е. посоката на залеза на слънцето ние ще можем да видим сближаването на Юпитер и Сатурн“, каза Никола Петров.

Двете планети ще греят като една ярка звезда.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *