Френските и другите граждани на Европейския съюз ще могат отново да влизат от Великобритания във Франция от полунощ днес, при условие че представят отрицателен тест за КОВИД-19, направен не повече от 72 часа преди това, заяви канцеларията на френския министър-председател, цитирана от Ройтерс.

Франция и още няколко страни затвориха вчера своите граници за идващи от Великобритания хора поради страх от новия, силно заразен щам на коронавируса. Това предизвика хаос в пътуванията и блокира много френски граждани във Великобритания.

Десетки българи – шофьори на тежкотоварни автомобили и семейства с деца – бяха сред чакащите в английското пристанище Доувър днес. От консулската ни служба в Лондон са им предоставили храна и вода, но местните власти не са осигурили нужните битови условия, съобщиха от външно министерство.

Британските граждани или гражданите на трети страни, които имат местопребиваване във Франция или ЕС, също могат да влизат от Великобритания на френска територия или да преминават транзит, стига да имат отрицателен тест за КОВИД-19, каза премиерската канцелария.

Британските граждани или хората от трети страни, които имат основателни професионални или други причини за пътуване от Великобритания, също ще бъдат допускани във Франция, при условие че покажат отрицателен резултат от тест за КОВИД-19.

„Самолетите, корабите и влакът Eurostar ще започнат да работят отново от сряда сутринта“, заяви в Туитър френският държавен секретар на транспорта Жан-Батист Джебари.

Новите правила ще бъдат в сила до 6-и януари 2021 г., освен ако не бъдат преразгледани след двустранни преговори между Обединеното кралство и Франция или ЕС.

В изявлението не се споменава за шофьори на камиони, хиляди от които остават блокирани във Великобритания след затварянето на границата.

Междувременно британският транспортен министър Грант Шапс приветства споразумението с френското правителство.

„Добър напредък днес и споразумение с френското правителство за границите“, написа Шапс в Туитър.

„По-късно тази вечер ще предоставим информация за превозвачите, но превозвачите все още НЕ трябва да пътуват до Кент тази вечер“, подчерта той.

Франция спря трафика през Ламанша в неделя след информацията, че в югоизточна Англия върлува силно заразна форма на коронавируса.Ирландия удължи забраната за достъп на пътници на авиолиниите от съседна Великобритания до 31 декември, въпреки препоръката на Европейската комисия да се отворят частично границите.