Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Доц. Кунчев: На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди ваксини

На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди от ваксините на Pfizer/BioNTech. Те ще бъдат доставени със самолет на Летище София и оттам ще започне разпределенеито им по отделните области. Това каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И допълни, че в следващите месеци от този медикамент страната ни ще получава по 150 000 – 200 000 броя на месец.

„Ваксината на Moderna върви по петите на тази на Pfizer. Точните количества на доставки ще станат ясни, когато бъде получено разрешение за използването й в Европейския съюз. След това вероятно ще бъдат одобрени още няколко ваксини“, каза още доц. Кунчев.

„Никак няма да е лесно да се менажира процесът по доставка на толкова много ваксини, но това ще даде възможност за избор на хората за това коя ваксина да си поставят“, коментира доц. Кунчев.

Според прогнозите на експертите началото на края на пандемията ще настъпи, когато броят на ваксинираните у нас достигне 2 милиона. Доц. Кунчев е категоричен, че това ще се случи до лятото на 2021 г., ако хората продължат да имат желание за имунизация. „Тя е единственият начин да се справим с това зло“, категоричен е специалистът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *