Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Свят

Четири жертви след щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп

Четирима души са загинали, а десетки са задържани след щурма на Капитолия от привърженици на президента Доналд Тръмп.

Многобройни демонстранти влязоха в Капитолия и принудиха законодателите да спрат заседанието, на което трябваше да бъде утвърдена победата на Джо Байдън в президентските избори.

Избухнаха сблъсъци между полицията и демонстрантите. Силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат множеството.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час, който ще бъде в сила до 21 януари.

Четири часа по-късно Капитолия беше обявен за безопасен.

Фейсбук и Туитър временно блокираха профилите на Доналд Тръмп. Той публикува видео, в което призовава привържениците си да се разотидат, но повтаря твърденията си за измама на президентските избори през ноември.

„Познавам болката ви, знам, че сте наранени. Ние видяхме избори, които бяха откраднати от нас. Това беше голяма изборна победа и всеки го знае, особено другата страна. Но сега трябва да си отидете вкъщи. Да се успокоите. Трябва да има закон и ред. Не искаме никой да пострада“, заяви Тръмп.

Американският конгрес поднови заседанието си, за да одобри резултатите от президентските избори през ноември. И двете камари отхвърлиха първото възражение срещу изборната победа на Джо Байдън в Аризона.

Сенатори републиканци отказаха да се присъединят към съпартийците си от Камарата на представителите и да оспорят утвърждаването на гласовете на електорите от щата Джорджия. В момента се разглежда възражението за резултата в щата Пенсилвания.

По-рано Байдън определи атаката срещу Капитолия като посегателство срещу столицата.

„В този миг демокрацията ни се намира под безпрецедентна атака. В съвременната си история никога не сме виждали подобно нещо. Това е посегателство срещу столицата, срещу тези, които са избрани, за да служат на гражданите. Посегателство срещу органите на реда, срещу тези, които са там, за да ни пазят. Но тези хора, които виждаме във Вашингтон – това не е Америка. Тези, които сеят хаос, не са истинското лице на Америка.“, заяви Байдън.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *