Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора

Убиецът на Милен Цветков остава в ареста

Софийският градски съд отказа да промени мярката за неотклонение на 22-годишния Кристиан Николов, подсъдим за катастрофата, в която загина телевизионният водещ Милен Цветков на Великден.Три седмици, след като прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу младежа, той подаде молба да бъде пуснат от ареста, където е от малко над 8 месеца. Бившият възпитаник на Немската гимназия в София е обвинен, че умишлено е предизвикал инцидента, причинил смъртта на журналиста. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Пред магистратите адвокатът на Кристиан – Любомир Таков заяви, че в случая се касае за млад човек, който не само че не е осъждан, но и няма никакви криминалистически прояви. По думите на защитата, младежът е с отлични характеристични данни и студент, така че няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Таков допълни, че при адекватно обвинение, делото отдавна е щяло да бъде приключено.

„Въпреки младежката си възраст, Кристиан Николов се отнася изключително отговорно към участието си в досъдебното производство. Няма реална опасност от извършване на ново престъпление от страна на подзащитния ми. Медиите демонизират Николов“, заяви адвокатът.

Той изтъкна, че клиентът му неколкократно е давал обяснения по повдигнатото му обвинение и отново ще изрази готовност да съдейства.

Таков поиска от съда да измени мярката за неотклонение на Кристиан Николов от „задържане под стража“ в домашен арест, както и да му наложи забрана да напуска пределите на страната.

Според прокурора по делото Иван Кучиев обаче има изключително висока обществена опасност, ако подсъдимият бъде пуснат от ареста. По думите му, тя се извежда на първо място от извършеното грубо и арогантно нарушаване на правилата за движение по пътищата заедно с употребените три вида наркотични вещества. Обвинителят изтъкна, че има доказателства и от показанията на свидетелите, че Николов е употребявал и в миналото наркотици, а при обиск в стаята му е открита и иззета метална кутийка с амфетамин и кокаин.

Според държавното обвинение, има и опасност подсъдимият да извърши ново престъпление, а периодът на задържането му не може да се приеме за прекомерно дълъг.

Самият Кристиан Николов заяви пред съда, че ще окаже пълно съдействие в хода на процеса, няма да се укрие или да извърши ново престъпление.

„Съдът е подложен на голям натиск. Искам да облекчите мярката за неотклонение, която е много тежка и е наложена в услуга на прокуратурата. Ще бъда на разположение на съда и ще се явявам на заседанията. Моля да се прибера при семейството си“, допълни подсъдимият.

Градските магистрати отхвърлиха молбата му и го оставиха за постоянно в ареста, макар да изтъкнаха, че няма опасност от укриване или оказване на натиск върху свидетели от страна на подсъдимия. Според съда обаче има опасност, ако бъде пуснат от ареста, младежът да извърши друго престъпление.

По време на заседанието стана ясно, че материалите по делото са събрани в 25 тома, а Кристиан Николов е дал обяснения само един път по време на разследването.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *