Първи основен съд в Белград е осъдил на първа инстанция лидера на Сръбската прогресивна партия и президент на Сърбия Александър Вучич да плати 200 000 динара (1700 евро) обезщетение за обида на лидера на „Двери“ Бошко Обрадович.

В съобщението на „Двери“ се посочва, че Обрадович е съдил Вучич за това, че го е нарекъл „мошеник“ и „фашист“ в предавания на телевизия Пинк на 13 и 16 февруари 2019 година, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Съдът е решил, че с изявленията си Вучич е довел до омаловажаване на Обрадович и засягане на неговия авторитет, достойнство и чест, тъй като е говорил в качеството си на президент по телевизия с национален обхват, което е придало още по-голяма тежест на неговите оценки.

„В съдебната зала се яви само Бошко Обрадович. Характерно е, че адвокатът на Вучич не поиска неговото изслушване в съда, нито го извика в качеството на свидетел да докаже твърденията си. По този начин Вучич избегна изправянето срещу Обрадович, но не можа да избегне присъдата“, се казва още в съобщението на партията.

След произнасянето на присъдата Обрадович каза, че това е „велик ден и исторически момент, когато независимата съдебна система в Сърбия произнесе първата присъда срещу Александър Вучич не само като индивид, а и като символ на властта“.

Обрадович заяви, че фактът, че в Сърбия властва „фасадна демокрация“, че няма свобода на медиите и честни избори, не означава, че лидерът на Сръбската прогресивна партия може да прави каквото си иска и ежедневно чрез медиите на режима да се саморазправя с политическите си противници.

„Призовавам Александър Вучич да се извини за тези думи, а всички медии на режима да съобщят новината за тази присъда. Използвам случая да благодаря на белградския адвокат Владимир Тодорич за тази правна победа и историческа присъда, както и на всички хора, които не вярваха в лъжите на Вучич и които ме подкрепяха през всичките тези години“, каза още лидерът на „Двери“.