Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора

Гугъл приключи придобиването на Фитбит

Американската корпорация Гуъл (Google) приключи сделката за придобиване на производителя на фитнес трекери Фитбит (Fitbit), предадоха Ройтерс и ТАСС. Гугъл обяви през ноември 2019 година, че придобива за 2,1 млрд. долара Фитбит, която произвежда устройства като смарт гривни и смарт часовници за проследяване на физическата активност. Сделката обаче създаде опасения за защитата на личните данни на потребителите, допълва БТА.

През август 2020 година Европейската комисия започна разследване дали придобиването няма да засили още повече позициите на Гугъл на пазара на онлайн реклама благодарение на данните, които могат да бъдат получавани от устройствата на Фитбит. За да получи одобрението на ЕК, Гугъл пое ангажимент да не използва тези данни за рекламни цели, както и да отдели базата данни с потребители на фитнес трекерите от други свои услуги, свързани с реклама.

Междувременно разследване на сделката продължава да води министерството на правосъдието на САЩ.

Създадената през 2007 г. Фитбит има 29 милиона активни потребители, според информация на Гугъл. Устройствата й дават информация за неща като брой крачки дневно, изкачени етажи, сърдечен ритъм, продължителност и качество на съня.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *