Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика Последни новини

Дончев: Другата седмица ще има конкретно решение за мерките

Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни. Очаквам да имаме решение още в началото на следващата седмица“. Това заяви в студиото на Нова телевизия „Здравей, България“ вицепремиерът Томислав Дончев. Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването.

Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно, каза Дончев. Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях е да позволим да упражняват бизнеса си, добави вицепремиерът. Той добавя, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията се радваха на много по-голям интерес от тези сега, коментира още Дончев. Според него едно от обясненията за малкия брой фирми кандидатстващи за държавна подкрепа е факта, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор. Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме, каза вицепремиерът.

Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректен. Ваксинацията има ефект, когато е ваксиниран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той, каза Томислав Дончев.

Като финален резултат съм сигурен, че България няма да се справи по-зле от другите държави в Европа. При всички случаи следващите няколко месеца ще бъдат критични в това отношение. Няма забавяне в имунизирането, ние се съобразяваме с темповете на доставката на препаратите, добави Дончев.

Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната, така вицепремиерът коментира темата за предстоящите избори. Той допълни, че съществуват райони където предаване в реално време не е възможно.

Обичайно ако има нечисти политически технологии те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия, добави Дончев.

Според вицепремиерът трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност.

Според Дончев ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика. Ако утре някой от тях стане първа политическа сила… и тогава ли изборите ще са купени, каза той.

Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове е добра организация по отношение на гласуването на карантинирани лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува, обясни Дончев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *