Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Епидемиолог: Децата не са пощадени от Covid-19

Не всяка мутация на коронавируса трябва да ни плаши, по-скоро трябва да ни притесняват вариациите – когато вирусът започва по-лесно да се предава, да става по-агресивен или да засяга по-тежко определени възрастови групи. Това обясни пред БНР епидемиологът д-р Христиана Бацелова, асистент в Пловдивския университет. Има и вариации, които биха могли да направят вируса не толкова активен и той да се самоограничи, допълни тя.

Трябва да спрем да си мислим, че децата са изцяло пощадени. За съжаление има деца, които могат да боледуват от самия Covid-19 тежко, а могат да боледуват и асимптомно, посочи д-р Бацелова в предаването „Преди всички“. Сред усложненията, които лекарите наблюдават при децата, са миокардит и тромбози.

Относно тестовете за Covid-19 и вземането на материал за изследване епидемиологът посочи, че е важно как ще се навлезе в назофарингса, докъде ще се стигне и как ще се остърже лигавицата. Ако пробата не е взета правилно, ако само се погалва носа, имаме фалшиво отрицателен резултат.

По темата за ваксините срещу коронавирусната инфекция д-р Христиана Бацелова смята, че бързо ще бъде определена и доза за по-малките възрасти, за подрастващите под 16 години, когато са налични достатъчно данни от изпитвания.

Гледаме с очакване и с Израел, защото те заявиха, че ще започнат ваксинирането и при по-малките от 16 години, когато станат ясни резултатите от клиничните изпитвания за въздействието на ваксините, каза още тя.

Чисто научно критиките към „Астра Зенека“ не са толкова основателни, смята д-р Бацелова. По думите ѝ е важна ефективността при лицата над 75-годишна възраст, защото те може да не отговорят с желания имунитет.

„Не трябва категорично да се притесняваме от ефективността на „Астра Зенека“, това е една много добра ефективност. Аз лично не очаквах толкова ефективни ваксини да бъдат така бързо налични“, коментира епидемиологът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *