Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика Последни новини

Здравните власти прогнозират нов пик до три седмици

Здравните власти дават традиционния си брифинг в четвъртък, на който отчитат тенденциите за разпространението на COVID-19 в страната.

Проф. Венцислав Мутафчийски апелира медицинските директори да се подготвят за това, което ни очаква. Заяви, че колкото и неприятно да му е да влиза в ролята на лош вестител, не може да пропусне да сподели факти.

„Сценариите, показват, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна. Едва ли обаче сега имаме седем седмици, най-вероятно имаме три“, категоричен беше началникът на Щаба.

Той обясни, че никога не е казвал, че фитнесите са безопасни места. „Напротив, те са най-опасните“, обясни ген. Мутафчийски.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че от Щаба са доволни от постигнатото до момента. Резултатите давали право да се прояви разумна доза оптимизъм, че властите са направили всичко правилно, но не и лекомислие, тъй като постигнатото било много крехко.

„Европа е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да сме лекомислени, а готови за трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, в която е на Континента“, каза здравният министър.

Проф. Ангелов призова гражданите да проявят разум и спокойствие. Той отчете раздвижване на вируса в София затова всяко число ще се следи на 12-часова база и ще се анализира всяка тенденция. Здравните власти са готови са да предприемат действия, ако се наложи.

Ситуацията не е по-различна от миналата седмица. По данни към момента 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6 място на Балканския полуостров, Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13 място в ЕС. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а най-ниска е Търговище „, заяви доц. Ангел Кунчев.

В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12 области. Според главният държавен здравен инспектор това значи, че ситуацията е добра, но тенденцията се обърна. Той прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта.

„Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще мине по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките“, подчерта Кунчев.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *