Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Свят

2000 паунда и самолетен билет, ако си тръгнете завинаги от Великобритания

На гражданите на ЕС се предлага сумата от 2 хил. британски лири, за да напуснат доброволно Обединеното кралство, става ясно от вестник „Гардиън“.

От 1 януари гражданите на ЕС без много шум са добавени към правителствена схема за доброволно връщане в родните им страни. Сумата включва пари за самолетни билети и финансова помощ за презаселване, намиране на жилище или стартиране на собствен бизнес и достига до 2 хил. паунда. Програмата отдавна съществува за мигранти от други части на света, но е била разширена специално за европейски граждани, припомня изданието The Brussels Time. Програмата има за цел да подтикне нежеланите емигранти да пуснат Обединеното Кралство, всъщност тя се прилага непосредствено преди да се предприемат насилствени депортации за хора нарушаващи емиграционните правила.

Специалистите, работещи в помощ на уязвимите граждани на ЕС във Великобритания, заявиха, че предлагането на пари за завръщане у дома противоречи на твърдението на правителството, че прави всичко възможно, за да насърчи чужденците да се регистрират за уседнал статут. Понастоящем тези, които изберат да останат, имат срок до 30 юни, за да кандидатстват за уседнал статут и да продължат да работят в Обединеното кралство. Ако изпуснат срока, те ще се считат за незаконно пребиваващи и потенциално подлежат на наказателно преследване.

Това е в разрез на обещаното от правителството преди Брекзит, че ще стимулира неподалите за статут на уседналост да го направят. Паричните оферти за доброволно напускане на Великобритания, ще бъдат предложени на хора във финансови затруднения, без статут и работа.

Говорител на Министерството на вътрешните работи заяви, че някои хора могат да изберат да не кандидатсват за стаут за уседналост и да не желаят да останат във Великобритания. Ето защо министерството уведомява с писмо гражданите на Европейското икономическо пространство, които желаят да напуснат Обединеното кралство, че могат да бъдат финансово подпомогнати за това. Затова са разпратени писма и имейли до заинтересованите страни, за да бъдат информирани, че гражданите на Европейският Съюз, които желаят да напуснат Обединеното кралство, вече отговарят на условията за подпомагане по схемата за доброволно връщане в родината им срещу финансов стимул и самолетен билет.

Новината дойде, когато от неправителствената организация за благосъстояние на имигрантите (JWCI) във Великобритания предупредиха, че хиляди ключови европейски работници рискуват да загубят законното си право да останат на Острова, защото не са кандидатствали за статут на уседналост.

Схемата за кандидатстване, ще бъде затворена на 31 юни 2021г. От JWCI предупреждават всички европейски граждани, които все още не са се сдобили с временен или постоянен статут на пребиваване – трябва да кандидатстват спешно, защото след тази дата ще подлежат на насилствено депортиране и невъзможност да се завърнат отново във Великобритания.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *