Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Вечерен час в 18 ч. и нови ограничения в Гърция

Гърция днес затегна ограниченията в части от страната, в това число и столицата Атина в опит да спре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Съгласно новите рестрикции с три часа се измества през уикендите вечерният част в Атина, където живее около половината от населението на страната. Мярката влиза в сила и в други зони с висока степен на разпространение на заразата. Така вечерният час в събота и неделя ще започва в 18 ч. и ще продължава до 5 ч. Иначе в другите работни дни в периода до 15 февруари вечерният е от 21 ч. до 5 ч.

Продължава да действа и забраната за придвижване между префектурите. В Атика и в Солун от 6 до 15 февруари прекратяват работа гимназиите, но детските градини и другите училища ще продължат работа.

В магазините, в които досега се разрешаваше пазаруването в самия обект на отделни клиенти в предварително определен час, сега ще може да се пазарува само по интернет или по телефона, като стоката ще се предава само на входа на магазина, а заплащането ще е само онлайн. Тези търговски обекти ще останат затворени в събота и неделя.

В обичаен режим ще работят центровете за красота, дрогериите, фризьорските салони, пунктовете за обслужване на автомобили и пунктовете за спортни залози, но при спазване на санитарните правила.

Супермаркетите и други магазини за продукти от първа необходимост, хлебарниците, бензиностанциите и аптеките ще работят в събота от 7 до 17 ч. и през работните дни, а в неделя остават затворени.

Три области – Атика, Солун и Халкидики, както и още пет области с висок епидемиологичен риск като Патра, Халкида на остров Евбея, островите Миконос и Санторини и Агиос Николаос на остров Крит остават под постоянно епидемиологично наблюдение и развитието на пандемията ще се оценява там на дневна база.

От началото на пандемията в Гърция са регистрирани 162 000 случая на зараза и 5922 починали от Ковид-19. В последните дни ежедневно новите случаи на зараза са около 1250. Пик в тази насока имаше на 12 ноември, когато бяха регистрирани 3316 случая за денонощие.

От 7 ноември в Гърция действа втора общонационална карантина, но от 18 януари започнаха разхлабвания на мерките и много обекти подновиха работа.

Не работят обаче киносалони, театри, концертни зали, музеи, спортни обекти.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *