Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

КЗК с правомощия да влиза в частни домове

Членовете на Комисията за защита на конкуренцията да могат да бъдат преизбирани за нови 7 години, реши управляващото мнозинство в парламента. Промените са приети на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията. Скандалната поправка на фона на засилващите се критики към действията и бездействията на сегашната Комисия за защита на конкуренцията минава покрай транспонирането на две европейски директиви, свързани с нелоялните търговски практики по веригата на доставки на селскостопански хранителни стоки.
Наред с тях се завишават и правомощията на КЗК. Представители на комисията ще получат правото да обискират частни домове на управители и служители на фирми в търсене на доказателства за нелоялни търговски практики.

Против удължаването на мандата на КЗК и разширените им правомощия гласуваха депутатите от БСП. Левицата изрази опасения, че КЗК от регулиращ орган ще се превърне в репресивен орган. Депутатът от БСП Тодор Байчев припомни противоречивите решения на антимонополния орган при продажбата на Нова телевизия и ЧЕЗ България.

„Кому е необходимо при наличие на достатъчно на брой държавни органи да се разширяват разследващите функции на КЗК и да извършва несвойствени дейности? Това единствено ще доведе до разправа с конкуренцията. Тефтерчето на Златанов ще бъде заменено с това на Юлия Ненкова“, обяви Байчев, цитиран от Сега. Председателят на водещата правна комисия в парламента Анна Атанасова обяви, че ГЕРБ ще ревизира между първо и второ четене предложението си членовете на комисията да може да бъдат преизбирани за още един мандат.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *