25.07.2024

Вижте как да включим безопасното сърфиране в Chrome

Сърфирането в интернет крие доста рискове, за които повечето потребители не знаят. Освен това е трудно да се следи за постоянно променящите се и нови заплахи, които хакерите измислят.

Като една от най-големите интернет компании, Google е наясно с много от тези рискове. Тя използва познанията си, за да направи браузъра Chrome по-сигурен, като за целта е създала и специален защитен режим за програмата.

Това е т.нар. „Безопасно сърфиране“, което има две нива на защита – стандартна и подобрена. Функцията може да се активира за компютър от основното меню (бутонът с три вертикални точки) > „Настройки“ > „Поверителност и сигурност“ > „Сигурност“.

От появилото се меню може да се избере дали функцията да е изключена, или да е в една от другите две фази. Режимът „Подобрена сигурност“ (Enhanced protection) предлага проактивна защита от злоупотреби.

В стандартния режим „Безопасно сърфиране“ предупреждава само, когато засече извършване на атака или потребителят попадне на сайт, който е в базата данни като рисков. При „Подобрена защита“ това се награжда с още възможности.

Сред тях е способност да се предвиждат потенциално рискови събития и да се издават предупреждения за тях преди да са се случили. Обменят се данни и интернет адрес със системите за анализ, като резултатите им се използват за подобряване на сигурността на всички потребители.

„Подобрена защита“ също така предупреждава потребителя, ако паролата, която въвежда в даден сайт, е била компрометирана в хакерска атака и е несигурна. Потребителят ще бъде предупреждаван и ако в сайта, който иска да посети, има вирус.

Идеята на режима е да работи постоянно, но без да пречи на потребителя. Идеята е предупрежденията да се показват само при реален риск, а не да притесняват потребителя с ненужна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *