Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

ЕК иска производството на ваксини за ЕС да бъде в Европа

Европейската комисия не е уведомена за намерения на САЩ да забранят износа на ваксини, заяви днес говорител на институцията.
Той изрази увереност, че ваксините, чието производство предвижда изпращане на препаратите от ЕС за доработка в САЩ, ще бъдат върнати обратно в Европа, предаде БТА.

ЕК цели производството на ваксини за ЕС да бъде в Европа, допълни говорителят по повод очакванията за снабдяване с руския препарат срещу ковид. По неговите думи комисията договаря доставки не с правителства, а с производителите.

Говорителят отбеляза, че засега не се предвижда ЕС да разшири списъка с ваксини, на които разчита за преодоляване на пандемията. Той уточни, че руската ваксина не е в списъка, както и че от утвърдените досега в ЕС три ваксини ще бъдат осигурени над 1,2 милиарда дози, достатъчни за ваксинирането на всички пълнолетни европейци.

Редица страни в Европа обаче обмислят закупуване и на други ваксини от одобрените до този момент, за да ускорят ваксинацията.

Междувременно лабораторията на германската компания БиоНТех (BioNTech) съобщи, че започва производство на ваксината си срещу новия коронавирус, създадена заедно с американския й партньор Пфайзер (Pfizer) в Марбург, предаде Франс прес.

На тези нови мощности се възлагат надежди за увеличаване на доставките.

„Започнахме първия етап от производството на ваксини в завода в Марбург“, в германската провинция Хесен, съобщи БиоНТех.

Според предварителна информация в новия завод, придобит от швейцарската Новартис (Novartis) се планира да бъдат произвеждани около 750 милиона дози годишно. Предприятието ще заработи с пълната си мощност след няколко месеца.

На 1 февруари БиоНТех съобщи, че планира през тази година да произведе общо 2 милиарда дози от ваксината като увеличи очаквания до момента обем над 50 процента.

Временното забавяне на доставките на ваксини предизвика в средата на януари раздразнение сред редица европейски правителства.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *