Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Прокуратурата погна сайтове с фалшиви новини за починали след ваксиниране срещу COVID-19

Прокуратурата в Разград разпореди разследване на новинарски сайтове за разпространяване на фалшиви новини. Става дума за информация за починала учителка след поставяне на ваксина срещу COVID-19. В едната публикация, която обиколила социалните мрежи миналата седмица, се посочвало, че 44-годишна учителка от Разград е починала в местната болница 16 минути, след като била имунизирана. Посочени били и имената на „жертвата“, както и на фирмата производител на ваксината. Друг сайт пък съобщил, че смъртните случаи били два. От РЗИ и болницата отрекоха да има подобни случаи.

Единственото вярно в тази новина, е че наистина съществува такъв човек. Към момента не се провеждат имунизации на учители, каза директорът на РЗИ д-р Ася Генева в ефира на „Здравей, България“.

Отговорността за подобно престъпление е до 5 години затвор и глоба до 50 000 лв. Сайтът е регистриран в София, достигнали сме до определено лице. Интернет пространството не е анонимно. Всеки остава някаква следа, коментира Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *