Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Борис Джонсън: Осигуряването на ваксини по света е „колосална мисия”

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да призове лидерите на най-богатите страни в света да се обединят за „колосална мисия“ – да осигурят ваксини срещу COVID-19 за всички страна и да застанат начело на устойчивото възстановяване от пандемията. Това става ясно от разпространено вчера негово изказване, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън ще председателства в петък онлайн среща на лидерите на Г-7. Това ще е първата такава среща, ръководена от Джонсън, след като през януари Великобритания пое председателството на групата.

„Решенията на предизвикателствата, пред които сме изправени – от колосалната мисия за осигуряване на ваксини за всяка страна, до борбата за възстановяне на щетите, причинени на екосистемите и заставане начело на устойчиво възстановяване, ще зависят от дискусиите, които водим с приятелите и партньорите си по света“, посочи Джонсън в изявление, разпространено преди събитието.

Богатите страни са критикувани, че купуват повече ваксини, отколкото са им необходими, което оставя развиващите се държави без достъп до животоспасяващите препарати, посочва АП.

Правителствата по света трябва да си сътрудничат, за да направят доставките на ваксини възможно най-рационални. „Надявам се, че 2021 г. ще бъде запомнена като година, в която човечеството е работило заедно, както никога досега, за да победи общия враг“, казва британският премиер.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *