Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

От днес всички ученици от 5 до 12 клас в малките населени места се връщат в училище

От днес, 15 февруари, се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от пети до дванадесети клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Това нарежда в своя заповед министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Занятията ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки и в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на Covid-19.

Във връзка със заповедта, от Министерството на образованието и науката съобщиха, че отделните училища, в които имат такива паралелки, самостоятелно ще решат кога да възстановят присъствените занятия – от понеделник или от вторник, като уведомят родителите за това. Училищата няма да отразяват отсъствия на учениците, които по обективни причини не са успели да присъстват. При невъзможност, поради влошена метеорологична обстановка и затруднено придвижване на учениците, училищата могат да поискат продължаване на обучението в електронна среда.
По-рано днес премиерът Бойко Борисов каза, че „от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено“ и нареди на министър Ангелов да издаде съответната заповед.

Решението за присъствено обучение на учениците от единствени паралелки предизвиква и недоволство. В отворено писмо до премиера и до министрите на здравеопазването и на образованието, от групите „Родители за безопасно образование“ и „Учители за безопасно образование“ остро възразяват срещу връщането в клас на учениците в малките населени места.
„Решението, оповестено от премиера Борисов, не се базира на обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната и ще доведе до увеличаване на заразените“, пише в писмото. Според авторите му статистиката сочи, че за последните 3 седмици заболелите се удвояват, седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20%, а също с 20 на сто са се увеличи починалите през последните 7 дни. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица въпреки големия брой ваксинирани или преболедували сред тях. Ето защо противоепидемичните мерки, не просто не бива да бъдат разхлабвани, а напротив, трябва да бъдат затегнати, пишат родители и учители. И настояват – бизнесите, които са затворени, да продължават да получават подкрепа от държавата, докато епидемичната обстановка не позволи те да работят безопасно за общественото здраве.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *