Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Доц. Ангел Кунчев: Ваксинационният план не е пред провал

Ваксинационният план не е пред провал, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в БТВ „Тази сутрин“. По думите му ваксинациите вървят добре, а количествата ваксини се увеличават. Доц. Кунчев добави, че едва ли ще успеят да обърнат нагласите към ваксинирането. Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните, каза той. Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса. Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и „факти“ се вадят, каза доц. Ангел Кунчев. Той е категоричен, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса.

Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят, каза Кунчев с ирония.

Здравният инспектор добави, че в момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите. Ако погледнем фактите без емоции – имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на „АстраЗенека“ е подходяща за хора над 18 години, каза доц. Кунчев. Той отново повтори, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна.

Въпреки това Кунчев добави, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но той не го препоръчва.

По повод разхлабването на мерките главният здравен инспектор каза, че решението е на политиците. Както е известно премиерът Бойко Борисов нареди заведенията да бъдат отворени на 1 март. Задържането на затворените заведения не може да бъде безкрайно, коментира той. От думите на доц. Кунчев се разбра, че 2-3 дена преди да се вземе крайното решение, здравните власти ще обобщят обстановката, за да се види дали отварянето на ресторантите е препоръчително. Той заключи, че отварянето крие рискове.

Другата седмица може би ще стигнем 10 000 починали от коронавируса. Именно затова не трябва да се неглижира COVID-19, категоричен беше доц. Кунчев. Той не разбира как може хората да не вярват в пандемията. Темпът на нарастване наистина не е висок. Имаме леко понижение на смъртността, каза още главният държавен здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев каза, че има умора от пандемията. Той посочи, че статистиката натоварва гражданите, които са заливани от числа всеки ден.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *