Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Общество

Стотици европейски и китайски сирена, вина, алкохол и чайове получиха защита от имитация

Споразумението за защитените географски означения (ЗГО) между Пекин и Брюксел за удостоверяване на произхода на продуктите влезе в сила днес, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Франс прес.

Текстът изброява 100 европейски хранителни продукта и също толкова китайски продукти, които ще бъдат защитени от имитация и присвояване, припомня БТА.

Китай и ЕС започнаха преговори по този въпрос през 2010 година

Те продължиха до 2019 година, след което тогавашният еврокомисар за земеделието Фил Хоган подписа документа в Пекин, в кулоарите на посещението на френския президент Еманюел Макрон.

След това текстът беше ратифициран от Съвета и Европейския парламент.

Споразумението за ЗГО влиза в сила от 1 март, се посочва в кратко изявление на китайското министерство на търговията.

Сред европейските продукти, които сега са защитени, френските държат „лъвския дял“ с 26 ЗГО от общо 100. Това са предимно вина, спиртни напитки и сирена: божоле, бордо, бургундия, шампанско, сен-емилион, калвадос, коняк, сините сливи от Ажан, сирената комте и рокфор.

В списъка са и ирландското уиски, мюнхенската бира, полската водка, гръцкото узо, португалското порто, както и много сирена, като испанско манчего и италианска моцарела ди буфала кампана (биволска моцарела).

Китай пък получава защитата на много чайове, като известния пу-ер, алкохолни напитки като мутай и няколко вида ароматни гъби.

Китай е втората по големина дестинация за износ на селскостопански храни от ЕС, а продуктите със ЗГО са 9 процента като стойност, посочва АФП.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *