Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

ЕС и Италия за първи път блокираха износ на ваксини – на „АстраЗенека“ за Австралия

Европейската комисия и Италия блокираха пратката с коронавирусната ваксина на „АстраЗенека“ (AstraZeneca), предназначена за Австралия, след като фармацевтичната компания не изпълни ангажиментите си по договора с ЕС, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позова на свои източници, които твърдят, че AstraZeneca е поискала разрешение от италианското правителство да изнесе около 250 000 дози от своя завод в Анани, близо до Рим.

Италианското правителство отказа и Европейската комисия подкрепи решението му, заявиха източниците. Източник от ЕС в Брюксел заяви, че националните власти имат последната дума по такива въпроси.

Ройтерс отбелязва, че AstraZeneca засега не е коментирала ситуацията.

Този ход идва само няколко дни, след като премиерът Марио Драги, който встъпи в длъжност миналия месец, заяви на колегите си лидерите от ЕС, че блокът трябва да ускори ваксинациите и да предприеме мерки срещу фармацевтичните компании, които не са успели да изпълнят обещаните доставки.

Смята се, че забраната днес е първият път, когато Европа предотвратява износа на ваксини за трети страни.

В завода в Анани се извършва последният етап от производството на ваксината на AstraZeneca – така нареченото пълнене и довършване. На мястото, собственост на американската група Catalent, се планира производството на стотици милиони дози ваксина на AstraZeneca през следващите 12 месеца. Очаква се заводът в Анани също да помогне за производството на ваксината, разработена от американския производител на лекарства Johnson & Johnson.

Страните от ЕС започнаха ваксинациите в края на декември, но се движат далеч по-бавно от други страни, като Израел и Великобритания. Официални представители обвиняват за бавния напредък до известна степен и проблемите с доставките от ключови производители.

През януари AstraZeneca намали доставките си за ЕС за първото тримесечие до 40 милиона дози от 90 милиона, предвидени в договора, а по-късно заяви, че ще намали доставките с още 50% през второто тримесечие.

По-късно компанията заяви, че се стреми да доставя липсващи дози за второто тримесечие от заводи извън Европа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *