Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Wikipedia пуска платена услуга

Онлайн енциклопедията Wikipedia пуска платена услуга. Този ход идва в опит да се начисли такса на големите технологични компании за достъп до нейната информация. По принцип енциклопедията се управлява от организация с нестопанска цел. Тя работи с дарения, като запазва основния си онлайн ресурс безплатен за всички потребители по света.

Въпреки това по-късно тази година ще бъде пуснат търговски продукт на организацията, наречен Wikimedia Enterprise. Той има за цел да таксува големи корпорации, които вече използват активно ресурсите на Wikipedia. Такива са например Amazon чрез асистента Alexa и Apple със Siri. Затова новият продукт ще предоставя платени инструменти и услуги на компании и организации, които консумират и преиздават информация от нейната база данни.

Все пак дигиталната енциклопедия ще остане напълно безплатна за физически лица.

Wikimedia Enterprise също така ще предоставя обслужване на клиенти, наемайки и екип от технически експерти. Филиалът дори ще разработва проекти по поръчка. По първоначална информация, вече се водят разговори между новото дъщерно дружество на Wikimedia LLC и четири от големите технологични гиганти – Google, Facebook, Apple и Amazon. Очаква се търговските споразумения между тях да станат факт през юни.

Тази инициатива би осигурила нов източник на приходи за Wikimedia – базираната в Сан Франциско фондация, която управлява онлайн енциклопедията. Wikipedia, която отпразнува своята двадесета годишнина през януари, разчита основно на помощта на доброволци, които помагат за написването на достоверно съдържание.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *