Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Готово е изследването на „АстраЗенека“ в САЩ: Ваксината е безопасна и 79% ефективна

Резултатите от дългоочакваното американско изпитване на ваксината на „АстраЗенека“ потвърждават, че препаратът е едновременно безопасен и високоефективен, съобщи BBC. В клиничните изпитвания са участвали повече от 32 хиляди доброволци.

Ваксината е показала 79% ефективност при стопиране на COVID симптомите и 100% при предотвратяване на сериозно боледуване на хората. Не са се появили и никакви странични ефекти, касаещи кръвосъсирването.

Това трябва допълнително да успокои някои държави от ЕС, които наскоро са спрели използването на ваксината поради опасения от тромбози, добавя BBC.

Данните от проучването, проведено от експерти от Колумбийския университет и Университета в Рочестър в сътрудничество с „АстраЗенека“, също могат да се окажат полезни за успокояването на хората относно действието на медикамента върху по-възрастните.

Около една пета от доброволците са били над 65 години и ваксината, поставяна с две дози с интервал от четири седмици, им е осигурила толкова голяма защита, колкото и на по-младите възрастови групи.

Проф. Андрю Полард – един от организаторите на клиничните изпитвания, е категоричен, че резултатите са обнадеждаващи за борбата срещу коронавируса.

„Тези резултати са чудесна новина, тъй като показват забележителната ефикасност на ваксината. Можем да очакваме силно въздействие срещу COVID-19 за всички възрасти и за хора от различен произход“, подчерта проф. Полард.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *