21.07.2024

Путин призова руснаците да се ваксинират срещу коронавируса

Руският президент Владимир Путин призова днес руснаците да се ваксинират срещу коронавируса, предава „Франс прес“.

Според Путин, който наскоро се ваксинира срещу Covid, макар поставянето на ваксината да не бе излъчвано по медиите, ваксинирането срещу коронавируса е нещо необходимо.

Държавният глава отправи призива си на фона на бавните темпове на руската ваксинационна кампания. Близо четири месеца след пускането в употреба на руската ваксина срещу Covid „Спутник V“ само четири милиона руснаци са поставени две дози от нея, а на два милиона руснаци е поставена една доза. До момента са ваксинирани само четири процента от руските граждани, стойност, много по-ниска от тази на ваксинираните в страни като САЩ и Великобритания.

„Ако един човек иска да се чувства сигурен, да не се разболява и да не бъде засегнат от сериозни последствия след разболяване, със сигурност е желателно е да се ваксинира“, каза Путин в интервю за държавна телевизия.

Путин, който е на 68, се ваксинира срещу Covid-19 във вторник, като поставянето на ваксината не бе излъчвано по медиите. Руският президент заяви днес, че решението му да не се ваксинира публично е било продиктувано от нежеланието да изглежда глупаво пред камерите на медиите.

Руският лидер не разкри с коя от трите ваксини, разработени в Русия, се е ваксинирал, като подчерта, че и трите са еднакво ефективни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *