Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Свят

Унгария и Чехия са в разгара на третата вълна

Въпреки че регистрира рекордна смъртност и заболеваемост от коронавирус, Унгария стана страната в ЕС с най-голям дял ваксинирани срещу COVID-19. Страната си спечели добра репутация по отношение на ваксините, превърна се в лидер в евроблока по брой разпределени дози на глава от населението, но като че ли не е в състояние да облекчи третата вълна и това доведе до рекордни нови случаи, както и до висока смъртност.

„За съжаление британският вариант на вуриса се разпространява много бързо и ретата вълна продължава да набира скорост. Очкава се страната да достигне пика на заразени следащата седмица“. Това заяви в ефира на „Събуди се“, живеещата в Будапеща Ваня Которова.

На този фон в Чехия беше открит нов щам на коронавируса. Той беше идентифициран в югоизточната част на страната. Според лекарите тази мутация не е по-опасна от останалите, но въпреки това епидемичната обстановка остава една от най-трудните в Европейския съюз.

„Ситуацията в Чехия е сериозна. Имаме около 6 хиляди заразени болни на ден“, заяви Мария Степанкова. По думите й и в страната има липса на ваксини и към момента няма възможност за избор на медикамент.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *