Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Над 500 са сигналите към “Ти броиш” до 15:30 ч.

Нова тенденция в сигналите към “Ти броиш” – не се допускат Защитниците на вота на инициативата за честни избори в секции в страната и чужбина. Общият брой получени сигнали до 15:30 ч. в изборния ден надхвърля 500. Над 320 от тях са дошли през мобилното приложение.

 

“Все по-често срещано нарушение и в страната, и в чужбина е отказът на секционните комисии да допускат нашите защитници на вота да присъстват по време на гласуването, а понякога дори и при броенето на бюлетините. Те нямат право да ви откажат достъп до изборното помещение. Всеки представител на “Демократична България” с документ има право и трябва да бъде в изборната секция”, каза ръководителят на юридическия екип на “Ти броиш” Надежда Йорданова.

 

Друга група нарушения е свързана с непоставяне на два печата на посочените за това места на бюлетината от страна на секционните комисии. Адв. Йорданова призова хората, които тепърва ще гласуват, да обръщат внимание на това и да настояват членовете на комисии да поставят два печата. Голяма група нарушения са свързани и с машинното гласуване.

 

Преди минути ЦИК реши, че гласуването с машини в Добрич продължава, съобщи Йорданова. Това става въпреки множество сигнали, че там има проблем, сходен на този във Велико Търново. Става дума за разместване в отделни листи, при което посоченият на машината кандидат се разминава с името, което излиза след гласуването на хартиения отрязък от машината. Множество сигнали има и за дефектирали машини.

 

“Отваряйте си очите на четири. Излезте и гласувайте и призовавайте и хората около вас да гласуват. Важно е да отстояваме нашите права. Днес е денят”, прикани Надежда Йорданова.

 

На сайта tibroish.bg е достъпна интерактивната карта, на която след края на изборния ден ще започнат да се визуализират резултатите от получените и валидирани протоколи от близо 12000 изборни секции в цялата страна и чужбина.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *