20.07.2024

ГЕРБ печели изборите, но не и властта

ГЕРБ печели изборите за 45-то Народно събрание, показват първите социологически проучвания след края на парламентарния вот. Партията на Бойко Борисов получава около 25% от електоралния вот, което е рекордно нисък резултат за формацията в избори за НС. Въпреки това ГЕРБ категорично изпреварва втората партия в класирането, която вероятно в края на надпреварата ще бъде „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. БСП получава около 18% от гласовете, което е близо до най-слабото й представяне през последните 20 г. Според „Алфа рисърч“ ГЕРБ губи 350 000 избиратели, а БСП – 400 000. Те са прелели към Слави Трифонов, „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън“. Според „Алфа рисърч“ всеки 10-и избирател на ГЕРБ е гласувал за „Има такъв народ“. 27 на сто от гласувалите за ГЕРБ на предните избори не са гласували сега за партията на Борисов. 6% от избирателите на БСП са отишли при Слави Трифонов.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТК) влезе директно в тройката на големите политически сили с около 15%, изпреварвайки ДПС – 11.2%. Резултатът на ДПС обаче със сигурност ще се повиши с отчитането на резултатите в Турция. ИТК пък има шанс максимално да доближи и дори да изпревари БСП.

Без затруднения в НС влиза дясната коалиция „Демократична България“, която печели близо 10% от гласовете и на финалната права дори може да изпревари ДПС. В София първа политическа сила е „Демократична България“ с близо 30% от вота на столичани. Следват ГЕРБ с 19% от вота и Има такъв народ с 13%, БСП събира 12 %, според екзит пола на „Галъп интернешънъл“.

Близо до избирателната бариера от 4%, но над нея, засега са коалицията на протеста „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО, която се представи по-добре от останалите си бивши партньори в „Патриотичната коалиция“.

Любопитно е колко негласували досега са привлекли партиите. 29.1 % от вота за „Има такъв народ“ не са гласували преди, за „Демократична България“ – 15.7%. За партията на Слави Трифонов преобладава вотът на 20-30-годишните.

Съмнително е при тази конфигурация на парламента дали той ще излъчи работещо правителство. Партньорите в предния парламент ГЕРБ и ВМРО няма да имат достатъчно депутати да направят кабинет. При декларираните до този момент позиции, опозицията също трудно би сформирала правителство. Така тази година изборите могат да се повторят. Наесен ще имаме и редовни президентски избори.

След конституирането на новия парламент действащият премиер Бойко Борисов трябва да подаде оставка и да продължи да изпълнява длъжността до формирането на нов кабинет. Президентът Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата парламентарна сила – ГЕРБ, а ако тя не успее, мандатът трябва да отиде във втората по численост група в парламента – засега БСП. Радев има свободата да избере на кого да връчи третия и последен проучвателен мандат. Ако никой не състави правителство, президентът назначава служебно правителство и насрочва нови парламентарни избори.

Въпреки пандемията, изборите преминаха при добра избирателна активност, която почти достига до тази на парламентарния вот през 2017 г., когато гласуваха 54.7%. Тази година активността в чужбина бе рекордна – в някои секции, например в Германия и Великобритания, избирателите чакаха между 2 и 4 часа, за да упражнят правото си на глас. Появи се опасност на места бюлетините да не стигнат.

Най-голям проблем в изборите се оказа машинното гласуване. Заради объркан софтуер то бе напълно прекратено в МИР- Велико Търново. В много секции отделни машини не успяха да бъдат задействани. Там, където машините работеха, гласуването мина бързо и безпроблемно.

Отново имаше сигнали за купуване на гласове, както и такива за натиск как да се гласува, неразрешена агитация и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *