Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Последни новини Свят

Шефът на НАТО се среща с американски министри

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне в щабквартирата на пакта с американския държавен секретар Антъни Блинкен и с шефа на Пентагона Лойд Остин.

Същевременно, Северноатлантическият съвет ще проведе видеоконференция, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Украйна. В нея ще участват министрите на външните работи и на отбраната на Алианса.

Вчера Столтенберг заяви на съвместен брифинг с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, че Русия струпва хиляди бойци на границата – най-много след анексията на Крим през 2014-та година, като отправи призив към нея да спре и да намали напрежението. Министър Кулеба уточни, че Кремъл трупа войски по три направления – Североизточна Украйна, Донбас и Крим и засилва пропагандата си, с която изкарва украинците „чудовища“.

Той допълни, че цената на превенцията ще бъде по-ниска от тази на допускането на война, като явно имаше предвид налагане на допълнителни санкции на Русия.

„Опитваме се да избегнем грешката от 2014 година, когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си“, каза Кулеба, като увери, че Украйна не желае война и не планира нападателни военни действия. Министрите на външните работи и на отбраната ще обсъждат и ситуацията в Афганистан.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *