20.07.2024

ЕС иска зелените удостоверения за пътуване да влязат в сила до началото на лятото

Европейският съюз иска до началото на лятото да влязат в сила цифрови зелени удостоверения, с които гражданите на ЕС да могат да пътуват безпроблемно по време на пандемията.

Европейската комисия предложи в Европейския парламент цифровите зелени удостоверения в средата на март с идеята, че те ще могат да са приложими за началото на лятото. Така ще се подпомогне туристическата индустрия и авиокомпаниите.

„Ние искаме да може да започнем пилотния проект в началото на юни и да стартираме цялата система в края на юни“, заяви Дидие Рейндерс, член на ЕК.

Еврокомисарят за правосъдие и равенство представи предложението за цифрови зелени удостоверения на заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Пред евродепутатите Дидие Рейндерс подчерта:

„Нашето намерение е да улесним разхлабването на текущите ограничения, за да се позволи безопасното и свободно движение на хората до края на пандемията“, допълни той.

ЗЕЛЕН ЦИФРОВ СЕРТИФИКАТ ЩЕ УЛЕСНИ СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ В ЕС ЗА ВСИЧКИ:

– ПОЛУЧИЛИ ВАКСИНА;

– с ОТРИЦАТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ;

– ВЪЗСТАНОВИЛИ се СЛЕД COVID-19;

СЕРТИФИКАТ: ЦИФРОВ ИЛИ НА ХАРТИЯ
ВИНАГИ С QR КОД С НЕОБХОДИМИТЕ ДАННИ И ЦИФРОВ ПОДПИС

– СКАНИРАНЕ НА QR КОД;

– ПРОВЕРКА НА ЦИФРОВИЯ ПОДПИС;

– АВТЕНТИЧНОСТ НА СЕРТИФИКАТА;

БЕЗ БАЗА ДАННИ НА ЕС;

БЕЗ ОБМЕН НА ЛИЧНИ ДАННИ;

Европейската комисия ще създаде портал и ще помогне на държавите-членки за създаване на софтуер за сканиране и проверка. По този начин всички сертификати ще бъдат проверявани навсякъде в Европейския съюз.

Зелен цифров сертификат може да се използва в държавите от ЕС. Отношението към пътуващите в ЕС да е като в собствената им страна.

Въвеждането на подобен документ изисква изясняването на много въпроси. От това да е достатъчно гъвкав, за да отразява непрекъснатото развитие на научното знание за коронавируса, през това за какво ще се използва информацията от удостоверенията, до чисто технически аспекти как те ще се използват и проверяват.

Дидие Рейндерс първо изслуша въпросите и след това отговори.

„Комисията оставя вратата отворена за използването на тези удостоверения за други потенциални болести в бъдеще или за подобни болести или и двете. Това не би трябвало да е така“, коментира Йорен Ленарс, евродепутат от Нидерландия.

„В предложението се посочва ясно, че личните данни, обработвани за издаване на удостоверението, не трябва да се съхраняват по-дълго, отколкото е необходимо за неговата цел, и в никакъв случай не по-дълго от периода, в който удостоверението може да се използва за упражняване на правото на свободно движение. В резултат на това има законово задължение за изтриване на данните, когато вече не е необходимо и във всеки случай след края на пандемията, когато удостоверенията вече не могат да се използват“, отбеляза Дидие Рейндерс.

„Говорейки за улесняване на свободното движение по време на пандемията, Вие споменахте, че е вероятно държавите-членки може би да искат да използват удостоверенията за други цели на национално ниво“, добави Биргит Сипел, евродепутат от Германия, ПАСЕ.

„Ако държава-членка иска да използва удостоверението за други цели, повтарям, защото има въпроси и за това, то тогава всяко хипотетично национално законодателство, позволяващо такава употреба, трябва също да отговаря на изискванията за необходимост и пропорционалност и да бъдат в съответствие с регламента за защита на личните данни“, каза още Дидие Рейндерс.

Софи инт Велд от „Обнови Европа“ постави под съмнение твърдението, че удостоверенията няма да са задължително условие за свободно движение.

„Комисарю, една философска забележка. Вие казвате или Комисията казва, че това никога не може да бъде предпоставка за свободно движение. Но нека си признаем – на практика ще бъде. Ако не можете да покажете сертификата си, ще бъдете спрени на границата. Толкова е просто, така че нека бъдем честни“, заяви Софи инт Велд.

Ще има ли дискриминация на различните хора ваксинирани, неваксинирани, преболедували беше друг чувствителен въпрос към Еврокомисията.

„За предотвратяване на дискриминация на лица, които все още не са ваксинирани, предложението регламентира не само издаването, проверката и приемането на оперативно съвместимо удостоверение, но и удостоверения за тестове и удостоверения за лица, преболедували от COVID-19. Така всички граждани трябва да могат да се възползват от цифровите зелени удостоверения“, категоричен бе Дидие Рейндерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *